Löptekniker – tips och råd

LöpteknikerVill du optimera din löpteknik. Då ska du fortsätta läsa. Här har vi samlat lite tips och råd.

Träna på hållningen

En viktig aspekt kring löpteknik är vad du har för hållning. Se till att undvika en ihopsjunken stil. Den gör dig bara trött. Det är bättre att du sträcker på dig ordentligt. Din bröstkorg ska vara öppen och axlarna bakåtdragna. Vikten hamnar då naturligt ovanför tårna och inte ovanför hälarna.

Snabba och korta steg

När du springer, se då till att ta snabba och korta steg. En del tror man ska ta stora kliv och enorma steglängder, för att springa snabbare. Dock är det fel och det är risk att du skadas. Du bör ha snabba steg med 180 beats per minut. Ett smart sätt är att ha på musik med samma rytm.

Landning

När man talade om löpning förr så sa man att man skulle landa på hälen och låta foten rulla framåt mot tårna. Det är inte längre det optimala. Du bör se till att trampa ner på den främre delen av foten. Du kan så klart göra det man gjorde förr, landa på hälen, men den tekniken gör att du riskerar skador i foten, som hälsporre, eller att du skadar rygg, höft eller knä.

Effektivisera frånskjutet

Frånskjutet är en rörelse som sker när du trycker ifrån med tårna. Detta är detaljnivå i löptekniken. För att du ska få en bättre teknik i din löpning så är det bra att se till att ta i ordentligt. Det skulle innebära att om du använder tillräckligt med kraft att du kan sparka hälarna upp mor rumpan, så vida du orkar!

Armarna

Springer gör man ju med benen och fötterna. Men det är så att man tar även hjälp via sina armar. Det gör att du får en bättre löpstil som är både smidigare och naturligare. Låt armarna hänga ner och pendla med i den takt du springer.

 

Läs även om: ” 10 tips – slipp skador” här